Dan heb je net de middelbare school overleefd en sta je voor de volgende moeilijke keuze, wat nu? Misschien weet je al van jongs af aan precies wat je wilt worden, bijvoorbeeld astroloog of dierenarts. Maar dit is niet voor iedereen zo duidelijk. En zodra je van de middelbare school afstudeert, gaat iedereen ervan uit dat je precies weet wat je wilt. Er zijn verschillende studiekeuzetoetsen die een specifieke sector of beroep onthullen, maar vaak aan de hand van enkele standaardvragen. Op deze manier kun je helemaal niet zien wat je echt wilt. Hier worden enkele sectoren uitgelegd die u misschien een beetje kunnen helpen.

Gezondheidszorg / welzijn

Ben je van nature heel zorgzaam en sta je altijd voor iedereen klaar? Dan is het een goed idee om eens bij de zorg te kijken. In deze branche vind je veel werk waarbij je contact hebt met mensen. Het is ook vaak heel verantwoordelijk werk. Mensen zijn vaak afhankelijk van jou. Al met al kan het werken in deze sector soms behoorlijk psychologisch en fysiek zwaar zijn. Aan de andere kant is het vaak erg lonend om andere mensen te helpen met hun gezondheid en welzijn. Banen in deze sector zijn onder meer: ​​verpleegkundige, psycholoog, chirurg, schoonheidsspecialiste, kraamverzorgende en fysiotherapeut.

landbouw

Werk je graag met je handen en heb je geen zin in een standaard 9 tot 5 baan? Dan is een baan in de landbouw iets voor jou. In de agrarische sector voer je voornamelijk werkzaamheden uit in de buitenlucht. Ook op het gebied van gezondheid, dierenwelzijn, duurzaamheid, energie en milieu zijn er veel ontwikkelingen. In deze sector zijn er de volgende subsectoren: akkerbouw, tuinbouw en bosbouw, veehouderij, visserij, natuur en milieu en landbouwondersteuning.

Media en communicatie

In deze branche vind je veel beroepen bij reclamebureaus, televisieproducties, radio en natuurlijk internet en social media. Creativiteit en technische vaardigheden zijn belangrijk in deze sector. Je moet ook niet verlegen zijn, want in deze sector sta je vaak zelf in de schijnwerpers. Tegenwoordig komen er steeds meer banen vrij in deze sector doordat sociale media een grotere rol spelen in de wereld. Banen in deze branche zijn onder meer blogger, vlogger, productfotograaf, journalist / verslaggever, redacteur, uitgever en video-editor. Zo zie je dat bijna iedereen een passende baan heeft waar jij je prettig bij voelt.