Bij de naamketting van Kayas sieraden denk ik meteen aan het verleden. Toen ik nog op de basisschool zat, was het heel gaaf om een ​​naamketting met gouden letters te dragen. Als je aan het daten of uitgaan was met een beste vriend, droeg je de naam van die persoon op je borst. Het was erg jaren 90, gouden krullende letters, Christina Aguilera’s Can’t Hold Us Down-videoclip kwam net uit waarin ze grote gouden kettingen draagt ​​in een klein lavendelkleurig pakje en een pet, natuurlijk gevolgd door Sex & The City met de wereldberoemde gouden “Carrie” naamketting.

Een beetje nostalgie verdwijnt natuurlijk nooit, maar welke andere trends hadden we naast de naamketting? Op de basisschool was het cool om te knikkeren; we hadden grote ‘bollen’ en kleine zachte knikkers, jij had ‘minis’ en de bekende saaie transparante glazen knikkers. Deze werden volledig uitgewisseld. Elke dag nam ik een zak met knikkers mee naar school tot het ineens niet meer cool was. Dan verdwijnt die zak met knikkers onder je bed. We hadden ook een trend met veters; Neonveters in alle kleuren van de regenboog in je schoenen zetten was een van de coolste dingen die je kon doen. Ik herinner me zelfs een ruzie op het schoolplein tussen mij en een ander meisje erover. Ze vond dat ik niet van oranje veters moest houden, want dat was haar ding. Er was ook de verschrikkelijke trend van piramidebroeken, enorme wijde metalen broeken die strak om je heupen zaten, maar heel wijd uitlopend aan je voeten. Daarnaast werden riemen en touwen en kettingen vastgemaakt. Uiteindelijk kon ik de mijne niet meer nemen omdat mijn hond alles kapot maakte.

De trends onder jongens zijn wat gebleven. Opgerolde mouwen zijn nog steeds cool. Jassen met een nepbontkraag worden nog steeds veel gedragen en Pokémon wordt nog steeds veel gespeeld. Het enige dat meer centraal is komen te staan, zijn schoenen. De heetste nieuwste witste sneakers op het schoolplein zijn nu (en zijn al een tijdje) binnen. Maar alleen van bepaalde merken. Het kan de jonge jongens niet schelen dat die schoenen honderden euro’s kosten en zelfs studenten geven er geen geld aan uit (omdat ze het niet kunnen betalen). Ouders betalen toch! Nike Airmax, voeg een nieuw trainingspak toe en laten we voetballen. Gel in het haar is nog (soms te zwaar) aanwezig, alleen nu is ‘scheren’ erg populair. Dit is wanneer ze de zijkanten kort scheren en de bovenkant lang achterlaten, in een kuif.

Ik blijf trends boeiend vinden. Ik ben benieuwd waar we over tien jaar staan schoonheid afhaalmaaltijd.