Een ode aan joggingbroeken

0
1094

Wat is het belangrijkste op de perfecte Netflix-dag?

Goede snacks? Ja ook. Een goede serie? Is op zichzelf leuk.

Maar het belangrijkste is de joggingbroek.

Als je net door je neus uitademt omdat je denkt dat ik niet serieus ben, zet je dan schrap voor dit eerbetoon aan een joggingbroek. Iedereen heeft zijn favoriete joggingbroek (voor mij is het mijn Adidas joggingbroek, voor mijn broer bijvoorbeeld Nike tech fleece broek heren) en je kunt altijd vertrouwen op je joggingbroek (behalve als hij in de was is natuurlijk). Maar waar komen de joggingbroeken eigenlijk vandaan? En wat maakt een goede joggingbroek … goed?

Waar het begon

De allereerste joggingbroeken werden in 1920 geïntroduceerd door het merk Le Coq Sportif. Joggingbroeken zijn natuurlijk ontworpen als sportbroeken. Ze zijn zo comfortabel omdat comfortabele hardloopbroeken het primaire doel waren van zelfs de allereerste joggingbroek. Comfortabele, flexibele broek voor iedere sporter. De meeste joggingbroeken waren en zijn gemaakt van katoen en / of polyester, met naden aan de zijkant en binnenkant. Meestal zit er elastiek aan de bovenkant en soms rond de enkels. Traditioneel zijn joggingbroeken grijs, maar tegenwoordig zijn ze er in allerlei kleuren en prints. Sommige joggingbroeken hebben zakken, maar niet allemaal.

En nu

Er zijn zelfs enkele soorten joggingbroeken, wist je dat? Het eerste type heet “Fashion pants”, een soort losse joggingbroek die minder gericht is op sport en meer op comfort, maar ook op de modieuze kant van deze losse broek. Deze broeken zijn vaak gemaakt van materialen die doen denken aan fluweel of satijn, en deze broeken hebben meestal geen elastiek bij de enkels. Ook heb je een windbroek, dit is een joggingbroek die bedoeld is om de drager te beschermen tegen harde, koude wind. Deze zijn meestal gemaakt van stevig polyester of nylon, met aan de binnenkant een tweede laag katoen of polyester. Ook heb je een joggingbroek met drukknopen aan de zijkant, ook wel “Tearaway pants” genoemd. Doordat ze niet helemaal sluiten is deze broek alleen makkelijker uit te trekken met de knoopsluitingen aan de zijkant. Dit is vooral handig bij sporten als basketbal en atletiek, waar je tijdens pauzes soms een lange broek snel aan en uit wilt kunnen trekken.

De joggingbroek is daarom een ​​echte aanwinst voor zowel sport als ontspanning. Losse, comfortabele broeken worden sinds 1920 gedragen in de losse, comfortabele broeken, en nu is het zowel een fashion statement als een nietje voor een dag thuis. De perfecte broek, zou je zeggen.