Ik en mijn vrienden spelen samen Dungeons & Dragons. Je denkt misschien: “Hoe zal deze openingszin ooit eindigen op een blog voor het bedrukken van T-shirts?”, Maar geduld met mij. In Dungeons & Dragons heb je een Dungeon Master, een spelleider, en een traditie onder veel groepen in het spel is om je Dungeon Master voor de gek te houden als je de kans krijgt. Mijn groep slaagde er echt in toen ze allemaal hun vesten en blouses openden en mijn gezicht erop werd gedrukt in niet al te charmante poses. Dit zorgde voor een van de meest hilarische avonden in de geschiedenis van onze vriendengroep, maar het zette me ook aan het denken: hoe werkt het bedrukken van een T-shirt precies?

Hoe kun je je Dungeon Master of je vrienden in het algemeen voor de gek houden? Dat is natuurlijk de volgende vraag. Laten we een korte blik werpen op het proces van het maken van een bedrukt T-shirt.

Voor de meeste bedrukte T-shirts, vooral shirts die je zelf laat bedrukken met bijvoorbeeld een ietwat gĂȘnante foto van een vriend, begin je met een blanco T-shirt. Het shirt wordt dus niet tegelijkertijd geproduceerd en bedrukt, bedrukking gebeurt achteraf. Dit laat je meestal doen bij een textieldrukker. Er zijn twee methoden die vaak worden gebruikt bij het bedrukken van T-shirts.

Zeefdruk

De eerste van deze twee afdrukmethoden is zeefdruk. Bij zeefdruk wordt de gekleurde inkt door een zeef op de stof van je T-shirt gedrukt. Doordat het gaas van de zeef op bepaalde plekken (afhankelijk van je ontwerp) doorlaat en niet doorlaat, komt de gekleurde inkt op de juiste plekken terecht. Voor elke kleur die in het dessin voorkomt heb je een nieuwe zeef nodig, met een ander patroon. Hoe meer kleuren uw patroon heeft, hoe duurder en langer het afdrukproces zal zijn.

Transfer printen

Dan is er overdrachtsdruk. Hierbij wordt folie gebruikt dat voorgesneden is in de vorm van het patroon dat je op je T-shirt gedrukt wilt hebben. Of dit nu letters zijn of delen van een afbeelding, het maakt niet uit. Het ontwerp moet eerst uit de folie worden geknipt en daarna netjes op het T-shirt worden geplakt. Dit is allemaal handwerk, en kost dus best wat tijd, maar dan heb je ook wat.

Een T-shirt bedrukken, zeker via een bedrijf, is dan ook ontzettend eenvoudig, maar als je het zelf wilt doen, zijn er zeker plekken waar je kunt leren zeefdrukken en transferprinten. Dus ga aan de slag en hou je vrienden voor de gek!