Eind vorige maand werd het geraakt en bereikte Bitcoin weer de reguliere media! ‘Nieuw record voor digitale valuta bitcoin’ kopte de rubriek economie op NOS.nl. De beroemdste cryptocurrency ter wereld vestigde een nieuw prijsrecord en nogal wat reguliere nieuwsuitzendingen vonden dat het vermelden waard. Net als eind 2017, start 2018, leerde een nieuwe groep mensen over Bitcoin. Maar wat is het eigenlijk en waarom lijkt het Bitcoin-tarief alleen maar te stijgen? Dit artikel behandelt precies die interessante vragen.
Het geld van de toekomst?
De overgrote meerderheid van de mensen die Bitcoin kennen, kwamen ermee in aanraking als een lucratieve investering, maar minder mensen weten wat Bitcoin eigenlijk is. Bitcoin is een digitale vorm van geld die functioneert via blockchain-technologie. Een blockchain is, zoals de naam al doet vermoeden, een keten van datablokken met financiële transacties. Het is het equivalent van een grootboek van een bank of andere financiële instelling. Wat Bitcoin anders en daarom bijzonder maakt, is dat het Bitcoin-netwerk gedecentraliseerd is. Dit betekent dat, in tegenstelling tot bijvoorbeeld een bank, de financiële gegevens niet door één entiteit worden beheerd en gecontroleerd, maar door alle deelnemers aan het Bitcoin-netwerk. Alle deelnemende computers in de Bitcoin-blockchain beheren een kopie van alle financiële gegevens.
Dus waar is de decentralisatie van data goed voor? Het maakt het praktisch onmogelijk om ongezien met gegevens te knoeien. Laten we zeggen dat iemand dingen probeert op te lichten en daardoor onjuiste gegevens op de blockchain krijgt. Dan valt dit onherroepelijk op, omdat alle andere deelnemers in het netwerk de juiste data in opslag hebben. Dit maakt het Bitcoin-netwerk volledig transparant, transparant voor iedereen en uiterst betrouwbaar.
Bitcoin is niet altijd zo populair geweest als nu. Toen het netwerk in 2009 het licht zag, waren de omstandigheden al gunstig; tenminste voor Bitcoin. Economisch ging het niet goed en verloor men het vertrouwen in banken. Met de komst van Bitcoin was er ineens een revolutionair alternatief! Bitcoin was daarom volgens de anonieme maker (s) het antwoord op de crisis.
Bitcoin is goud waard
Nu het globale idee achter Bitcoin in kaart is gebracht, is het mogelijk om iets te zeggen over de waarde van Bitcoin. De meerderheid van de mensen kreeg tenslotte lucht van Bitcoin vanwege de ongekende prijsstijgingen. Maar waarom is de prijs van Bitcoin in het verleden zo snel gestegen en waarom lijkt de prijs alleen over de hele linie te stijgen? Als we kijken naar de waarde van Bitcoin, wordt deze gevormd door de verhouding tussen vraag en aanbod. Met de groeiende bekendheid en populariteit van Bitcoin groeit ook de vraag. Dit is niet alleen te zien bij gewone investeerders, maar ook bij grote bedrijven en investeringsmaatschappijen die zich wagen aan Bitcoin.
Als we naar het aanbod van Bitcoin kijken, is er iets speciaals aan de hand; het maximale aantal Bitcoin dat ooit zal bestaan, is ingesteld. In feite was dat bedrag al vastgelegd in het ontwerp van Bitcoin! Nooit, nooit zullen er meer dan 21 miljoen Bitcoins in omloop zijn. Het staat in schril contrast met het geld dat we kennen, dat in hoog tempo wordt gedrukt. Nu de economie lijdt onder het coronavirus en er veel geld wordt gedrukt in een poging om de economie te redden, vrezen economen een aanzienlijke inflatie van ons geld; iets waar Bitcoin ongevoelig voor is. Dit is waarom zowel individuen als bedrijven een veilige haven zien in Bitcoin.
Iedereen die toekomst ziet in Bitcoin en daarin wil investeren, moet natuurlijk eerst Bitcoin kopen. Zorg altijd voor een strategy waarin in ieder geval duidelijk is tegen welk tarief je de markt betreedt en tegen welk tarief je weer uitstapt. Naar de toekomst!