Het interieur van een huis weerspiegelt vaak de persoonlijkheid en smaak van de bewoner(s) en de keuze van de meubels, kleuren en decoratie draagt bij aan de algehele sfeer van een ruimte. Een veelzijdig en decoratief item waar je wellicht niet meteen aan denkt, is een vloerkleed. Vloerkleden (zoals een hoogpolig vloerkleed) kunnen een ruimte op een mooie manier aankleden en een bepaalde interieurstijl versterken. We vertellen je in dit artikel over vloerkleden die passen binnen populaire stijlen, zoals Scandinavisch, Bohemian en industrieel.

Scandinavisch

De Scandinavische interieurstijl staat bekend om zijn eenvoud, functionaliteit en het minimalisme. In deze stijl worden vloerkleden (bijvoorbeeld een laagpolig vloerkleed) vaak gebruikt om warmte en textuur toe te voegen aan een overwegend witte en neutrale ruimte. Vaak kiest men binnen deze stijl voor natuurlijke materialen zoals wol of katoen met een eenvoudig geometrisch ontwerp. De kleuren zijn meestal ingetogen, zoals grijs, blauw of beige. Het vloerkleed wordt meestal onder de zithoek geplaatst en zorgt voor een knusse sfeer. 

Bohemian

De Bohemian stijl is eclectisch en creatief, met een overvloed aan kleuren, patronen en texturen. In een Bohemian interieur kunnen vloerkleden fungeren als het middelpunt van de ruimte. Kies voor een groot, kleurrijk vloerkleed met opvallende patronen zoals mandala's, etnische motieven of geometrische figuren. Plaats het kleed in het midden van de kamer en gebruik het als basis voor de rest van je inrichting. Voeg kussens, plaids en decoratieve items toe die de kleuren en patronen van het vloerkleed weerspiegelen. 

Industrieel

De industriële interieurstijl draait om ruwe materialen, minimalistische esthetiek en een stoere uitstraling. In dit interieur passen vloerkleden die de ruimte verzachten en warmte toevoegen. Een vintage Perzisch tapijt of een verweerd lederen vloerkleed kan een interessant contrast vormen met de ruwe betonnen vloeren en metalen elementen, die vaak in industriële interieurs worden gebruikt. Kies voor neutrale kleuren zoals grijs, bruin of donkerblauw om de industriële esthetiek te behouden.

Modern

In een modern interieur kunnen vloerkleden een statement maken zonder al te veel opsmuk. Kies voor een vloerkleed met een eenvoudig, eigentijds ontwerp en een neutrale kleur zoals wit, zwart of grijs. In een modern interieur draait alles om evenwicht en symmetrie, dus zorg ervoor dat het vloerkleed in harmonie is met de rest van de inrichting.

Vintage

Vintage interieurs zijn charmant en nostalgisch, met meubels en decoraties uit het verleden. In deze stijl passen vloerkleden met een verouderde uitstraling perfect. Denk aan antieke Perzische tapijten of Oosterse kelims. 

Landelijk

De landelijke stijl brengt de rustieke charme van het platteland naar binnen. Vloerkleden in landelijke interieurs zijn vaak gemaakt van natuurlijke materialen zoals jute of sisal en hebben aardse kleuren en patronen.