Vietnam. Het land met een tragische geschiedenis van drie decennia, was op zijn hoogtepunt verdeeld in Noord- en Zuid-Vietnam. Contemporary is een zeer aantrekkelijke bestemming, vooral voor backpackers. Het oude Saigon, nu Ho Chi Minh City genoemd, genoemd naar de voormalige leider van het land, is een grote stad geworden waar brommers elkaar kruisen en reizigers hun ogen uitkijken.

Ho Chi Minh City is een stad waar meestal een rondreis door Vietnam begint. Door de zuidelijke ligging kom je hier ideaal met een transfer vanuit Nederland vanuit Bangkok, Kuala Lumpur of Singapore. Cambodja en Laos worden vaak bezocht. Vanuit Ho Chi Minh Stad kun je door het lange stuk naar het noorden reizen en daar vele mooie en authentieke steden bezoeken.

Ho Chi Minh City, of Saigon zoals de lokale bevolking hun stad nog steeds noemt, heeft een aantal interessante bezienswaardigheden die je zeker moet bezoeken voordat je verder naar het noorden reist. Denk aan het Cu Chi Tunnel Complex, het Herenigingspaleis, de Ban Tanh Market of het indrukwekkende War Remnants Museum, dit museum toont de Vietnamese kant van de oorlog tegen de Amerikanen.

De volgende steden die enkele van de hoogtepunten herbergen, zijn Da Nang en Hue, halverwege het land gelegen. In Da Nang vind je het grottencomplex in de bergen van de Marple Mountains, ook de indrukwekkende Drakenbrug. In de historische stad Hue is het centrum uitgeroepen tot UNESCO historisch erfgoed en vind je veel mooie gebouwen uit de keizertijd, met een eigen verboden stad.

Je eindbestemming eindigt meestal in Hanoi, waar de meeste reizigers ook een uitstapje maken naar Ha Long Bay. Deze baai is erg indrukwekkend met een groot aantal kleine, ongewoon gevormde eilanden die uit het water steken. Een wereldwonder van Vietnam dat ook op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat. Ten slotte is er ook genoeg te zien in Hanoi. Vooral de smalle en gezellige straatjes van de oude wijk zijn erg populair. de drukte op de weg en straat van de Vietnamezen maakt het alsof je in een totaal andere wereld terecht bent gekomen. Bezoek het Hoam Kiem-meer in het centrum terwijl je door de straten dwaalt, kijk uit voor treinen die nog steeds door enkele van deze smalle straatjes rijden. Het hoogtepunt van Hanoi is het mausoleum van Ho Chi Minh, de Vietnamese leider die stierf in 1969 en waarnaar de stad Saigon is vernoemd, hier wordt gebalsemd voor het publiek om te bezoeken. Daarnaast zijn er veel musea te bezoeken en vooral tijdens Tet, het Vietnamese Nieuwjaar, is het een leuke ervaring om te bezoeken.