Deze zomer ben ik weer druk geweest in en om mijn huis. Een van mijn favoriete bezigheden is tuinieren en ik weet er veel van. Ik word vaak gevraagd om tips, bijvoorbeeld hoe je bepaalde insecten kunt bestrijden. Ik vind het milieu belangrijk en daarom kies ik voor biologische producten om insecten te bestrijden. Ik gebruik bijvoorbeeld Aaltjes tegen Emelten en ik kan je vertellen dat dit heel goed werkt. Meer weten? Lees snel verder!

Nematoden gebruiken tegen leren jassen, hoe werkt dat?

Leren jassen zijn larven van de langpootmug. Ze veroorzaken veel schade aan uw gazon, wortels van planten en bloemen. Dit zie je bijvoorbeeld op kale plekken in het gazon. Ook de groentetuin is een plek waar Emelten graag komt en je wilt natuurlijk niet dat je verse groenten aangetast worden. Gelukkig leer ik je vandaag hoe je leren jassen moet bestrijden. Wist je dat de periode van september tot november hiervoor het beste is? De Leatherjackets zijn dan het zwakst en in deze periode moet je ook de Aaltjes gebruiken. Maar hoe werkt dat precies?

Nematoden voeden zich met larven

Nematoden (ook wel Steinernema Carpocapsae genoemd) bestrijden verschillende insecten zoals de langpootmug. Deze kleine beestjes zijn altijd in de grond aangetroffen, maar in een kleine concentratie. Nematoden vallen hun gastheer binnen en verspreiden een specifieke bacterie. Ze voeden zich als het ware aan de binnenkant van de Emelt totdat hij sterft. Daarna gaan de Aaltjes op zoek naar nieuwe Emelten en herhalen ze dezelfde route. Het is goed om te weten dat de Aaltje niet schadelijk is voor het milieu, mens of dier. Zo zet je hem eenvoudig uit op je gazon zonder dat je het zelf merkt. Vooral ’s nachts komen leren jassen tevoorschijn die zich voeden met plantenvoedsel. Het is daarom belangrijk om op tijd aanwezig te zijn voordat er al grote schade aan uw gazon is toegebracht.

Zelf gebruik ik al jaren Aaltjes tegen Emelten en het werkt erg goed. Vraag altijd aan het bedrijf waar je dit product koopt hoe je de Aaltjes het beste kunt inzetten. Het is niet moeilijk, maar het is belangrijk dat het op de juiste manier wordt gedaan! Voor de rest wens ik je veel succes in de tuin en ik weet zeker dat je deze methode leuk zult vinden.